Jeg blev bibellæser, ikke blogger

 

I starten af dette år, satte jeg mig for, at jeg ville prøve at blive glad for at læse i Bibelen igen. Du kan læse hvorfor her.

Jeg besluttede også samtidig, at jeg ville prøve at blogge om det sideløbende. For at holde mig selv op på dét, jeg havde sat mig for. Og med håbet om at kunne inspirere andre, og selv blive inspireret.

Der skete det, at jeg begyndte at læse i min bibel flere gange om ugen. I starten mest for at kunne sætte krydset, tjek! Men senere også fordi jeg blev fænget af det jeg læste. (Især da jeg læste i evangelierne og fulgte Jesus rundt i Israel.) Der kom også et tidspunkt, hvor jeg fandt ud af, at det nok var en god idé, hvis jeg også brugte lidt tid på at bede, -fordi det jo var relationen til Gud, jeg gerne ville styrke, og ja, finde tilbage i. Så jeg startede med en række små bønner, sådan nogle lidt ’standard-agtige-ikke-vildt-ærlige’-bønner.

Samtidig med at jeg oplevede en stigende glæde ved at læse i Bibelen, synes jeg også, at det var utroligt sjældent, jeg egentlig kunne huske om aftenen, hvad jeg havde læst om formiddagen. Med mindre der havde været et eller andet, der undrede mig særligt.

På dette tidspunkt, var det der med Bibelhjerte bloggen røget helt ud af selv den dårlige samvittighed, -jeg havde ligesom affundet mig med, at det vigtige var, at jeg fik læst i Bibelen og brugt tid med Gud, -ikke at jeg havde noget ‘at give videre’ omkring det.

Jeg prøvede nogle læseplaner fra SheReadsTruth, og jeg prøvede at efterligne Lara Casey’s Write The Word bøger, men faldt ligesom fra det igen, og vendte tilbage til Bibelen + en blank notesbog.

Jeg har altid godt kunne lide den slags bibelstudie, hvor man læser et stykke sammen i en gruppe, og snakker og reagerer umiddelbart på teksten. -Altså uden noget decideret bibelstudieoplæg eller materiale, (-selvom det også kan være fantastisk givende.) Men sådan ret Lectio Divina -agtigt. Man læser i Bibelen, og forholder sig i første omgang lidt nøgternt til hvad der står, man læser teksten flere gange, og lægger mærke til, hvad der ’står ud’ for en, når man læser. Bestemte ord, hændelser osv. Så jeg tænkte, at det ville jeg gøre, bare sådan for mig selv.

Jeg endte med at gøre følgende, som jeg har været glad for i flere måneder nu:

Jeg vælger et stykke tekst fra Bibelen på ca. 10 vers. (Lige nu er jeg i gang med Apostelenes Gerninger).

Jeg læser det 3 gange:

1. gang lægger jeg mærke til ét ord, eller en sætning der står ud for mig. Noget der springer i øjnene, som jeg studser over eller glædes over. Nogle dage er det nemmere end andre, men jeg vælger altid et eller andet. Så skriver jeg det ned i min notesbog.

2. gang læser jeg teksten grundigt igen, og lægger mærke til hvad der sker. Er der nogen pointer/noget jeg undres over/synes er sjovt, trist eller som jeg kan genkende. Så tager jeg min notesbog, og skriver alt ned jeg kan komme i tanke om, som ‘reaktion’ på det jeg har læst.

3. gang leder jeg efter et ‘billede’, noget jeg kan tegne som en lille ‘frimærke’-skitse’ i min notesbog. Nogle dage hænger dette sammen med de andre ting jeg har skrevet ned, andre gange er dette noget helt andet. Det kan både være noget ret abstrakt, eller noget meget konkret der sker i teksten.

Derefter skriver jeg nogle bønner ned, ofte med udgangspunkt i den konkrete dag, jeg skal til at gå i gang med. Jeg beder for konkrete opgaver jeg skal løse, folk jeg kender osv. Jeg lader flosklerne ligge. Nogle dage skriver jeg meget, andre dage få ting. Det er ikke afgørende. Det vigtige er, at jeg er ærlig her.

That’s it. Jeg er blevet SÅ glad for denne praksis, – Lectio Divina med mig og Gud. Jeg ser frem til det, og savner det de dage jeg ikke har mulighed for det. Og der er sket det, at jeg får teksten ind på en anden måde end tidligere, og jeg kan rent faktisk huske senere på dagen, hvad jeg læste tidligere, og hvilke ting jeg tog med fra teksten. Min notesbog er også blevet en samling virkelig fede sider, hvor jeg bare behøver bladre, kigge på dagens ord/sætning samt frimærkeskitse, for at huske hvad teksten handlede om, og hvad jeg tog med derfra.

Jeg håber, der kunne være nogle af jer, der har lyst til at prøve det samme, og se om I kan lide det. Og så håber jeg en dag at ‘udgive’ en lækker notesbog med disse principper og mere inspiration, -jeg er jo ikke grafiker og papirelsker for ingenting. 😉

Jeg tænker ikke, jeg genoptager at blogge herinde, -jeg havde bare lyst til at sætte et foreløbigt punktum, og høre om der er nogle af jer andre, der har læst mere i Bibelen over de sidste måneder?

Hvis du har: Fedt! Er det ikke ret dejligt egentlig?

Hvis du ikke har, men gerne ville: Gud han er lige hvor du er, åben Bibel eller ej. Prøv dig frem, og se hvordan du bliver mest glad for det, og får noget med derfra.

Kærlig Hilsen

Pernille.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *